sreda, 18. januar 2012

Nespoštovanje človekovih pravic do svobode izražanja in do pravočasne in nepristranske informacije

V medijih je bilo v zadnjih dneh mogoče zaslediti več obtoževanj na račun civilne iniciative za živali oziroma udeležencev mirnega shoda dne 14.1.2012. Zaradi izvedenega protesta, in opozoril, glede očitnih nepravilnost pri izbiri koncesionarja mariborskega zavetišča za zapuščene živali, se nekateri neposredno vpleteni nepretrgoma trudijo v javnosti diskreditirati pobude in dejavnosti civilne iniciative. Ob očitani nemoralnosti in neetičnost, se poraja vprašanje, kaj je bolj nemoralno in neetično, kot nastop s pozicije moči, podprt s komercialnimi tiskovnimi konferencami ter tako in drugače plačanimi radijsko vodenimi kvazi javnimi tribunami, v katerih civilna iniciativa ne more nastopat kot enakovredn partner. Morda, pa nismo bili povabljeni, ker novinarka domneva, da bi zaradi dela z zapuščenimi živalmi, v studio zašel kak neprijeten vonj, če bi se tam prikazal kak prostovoljec in član civilne iniciative. Ali nam v tem primeru preostane kar koli drugega, kot protest na ulici?! Civilna iniciativa ne razpolaga s sredstvi s katerimi bi bilo mogoče najeti drage odvetnike, nimamo denarja za nastop v medijih, med tem ko lahko mestni uradniki to dosežejo na račun davkoplačevalskega denarja ali kakšnih drugih zadolžnic. Tudi zato, in ravno zato, bomo vztrajali in opozarjali na nepravilnosti in korupcijo v najrazličnejših oblikah, tokrat v primeru mariborskega zavetišča, naslednjič v kakšnem drugem primeru. Primer podelitve koncesije je poln nepravilnosti, neetičnosti, nepotizma in drugih oblik korupcije, zato takšna prizadevanja in trud speljat pozornost javnosti drugam! Za javnega uslužbenca, ki je nastopil v oddaji ni bilo preveč pritlehno niti omenjanje afere Baričevič izpred nekaj let. Ni komentarja vredno ... pa vseeno, najmanj ZELO PRIMITIVNO!

Enako sporno in sramotno je ravnanje javne radijske postaje RTV Slovenija - Studio Maribor in tam zaposlene novinarke, ki je očitno pozabila ali pa kako drugače motivrana spregledala pravila nepristranskega novinarskega poročanja. Še več, novinarka je v redni oddaji poteptala načela pluralnosti medijev, v pogledu česar sta še posebnega pomena vidik spoštovanja človekovih pravic do svobode izražanja in do pravočasne in nepristranske informacije. Glede na pristranskost nastopa novinarke Radia Maribor, domnevamo, da je naš nastop v isti oddaji nezaželjen, saj bi utegnil razkrit tudi drugo plat zgodbe, zato se niti ne bomo preveč trudili s prošnjo naj civilni iniciativi omogočijo nastop v isti redni oddaji. Lahko nas gospa, če se ne boji, da bi ji usmradili studio, prijazno povabi! Morda pa se vseeno oglasimo in predstavimo tudi drugo plat zgodbe.





Na radiu Maribor so očitno vzeli resnico v svoje roke in odločajo o tem kaj je za ušesa njihovih poslušalcev primerno in kaj ne, ter pri tem zanemarili široko polje družbenih, kulturnih in političnih vrednot, mnenj, informacij in interesov, ki morajo imeti možnost svoje predstavitve v medijskem prostoru.

Lahko le upamo, da to ne bo posatala splošna praksa!


skupajzazivali@gmail.com

30 komentarjev:

  1. Če občina ali Snaga ne naredi nobene poteze, pa se sedaj spravljate že na medije? Tudi sama sem po izobrazbi novinarka. In ne boste verjeli, tudi novinarji imamo svoje mnenje. Če neka problematika preseže meje dobrega okusa, in zavetišče vsekakor je presego to mejo, potem tudi jasno povedo, kaj si mislijo. Poslušala sem javno tribuno in lahko rečem, da se je Breda Čepe strinjala z večino Maribora, da izvajanje protesta na dan otvoritve največjega evropskega kulturnega projekta, pač ni primerno. Tudi sama sem tega mnenja. Strinjam se, da je zbiranje in izražanje mnenja ustavna pravica vsakega posameznika, vendar je odraz njegove kulture tudi upoštevanje pomembnega vidika "svobode govora". In ta je, da se s svobodo govora ne posega v pravice tretjega. Vi pa nenehno počnete to in iščete izgovore za svoja dejanja. Zdi se mi, da vam zmanjkuje argumentov in s takšnim početjem, predvsem z obtoževanjem vseh povprek, boste prej kot slej dosegli izjemno negativni učinek.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ti gre na bruhanje19. januar 2012 ob 01:16

      Problem je, da ti nisi novinarka, če pa že si, si brez službe, sicer nebi pisala takih bedari, .... Breda Čepe se je strinjala z Večino Maribora? Ta večina si najverjetneje kar ti, pa tisi, ki jih je SNAGA pa MOM aktiviral, da se tukaj smešij :)
      Argumentov pa je dovolj, samo, da jih SNAGA in MOM skrivata, nočeta javno objavit ponudbe, na osnovi katere bi naj SNAGA prevzela azil, niti nočeta javno predstavit kriterijev in meril izbirne komisije, ker to so argumenti, kjer vse skupaj pade, sedaj pa je enostavno speljat pozornos na BUlmastife, pa še kam ...

      Izbriši
    2. Gospa novinarka težko bi se z vami strinjal, da je protest posegal v pravice tretjega. Ni mi jasno, koga smatrate kot tretjega, katerega pravice so bile kratene. Civilna iniciativa je spoštljivo izpeljala protest. Izvajanje protesta na dan otvoritve EPK je bila po mojem mnenju izbrana ravno zaradi možnosti ozaveščanja večjega števila ljudi. Spoštljiva svoboda govora je tudi del kulture in kot tak je bil protest v mojih očeh pomemben del otvoritve EPK.
      Pravtako mi ni jasen vaš sklep, da se je gospa novinarka Čepe strinjala z večino Mariborčanov. To je preveliko posploševanje.
      O pristranskosti - ni problem, da ima novinar mnenje, ampak je problem, ko njegovo mnenje prevlada nad objektivno resnico.
      Glede meje dobrega okusa pa bi rekel, da se določeni posamezniki v navalu lastnih čustev neprimerno izražajo. Naprimer zgornji komentar je deloma žaljiv, kar se tiče vaše izobrazbe in poklica. Od tega se oddaljujem in verjamem, da mora biti merilo dobrega okusa resnica. Šele, ko bodo enakopravno predstavljeni vsi argumenti za in proti, bomo lahko razumeli in videli resnico.
      Lp,
      Tadej Horvat

      Izbriši
    3. @anonimna: Citiram: Strinjam se, da je zbiranje in izražanje mnenja ustavna pravica vsakega posameznika, vendar je odraz njegove kulture tudi upoštevanje pomembnega vidika "svobode govora". In ta je, da se s svobodo govora ne posega v pravice tretjega.

      Ponavljate se! A so vas na fakulteti res učili samo teh dveh stavkov?! :) Tako ste predvidljivi v svojem izražanju, da bi se lahko kar podpisali pod svoj komentar ;).

      Izbriši
  2. Kako zmanjkuje argumentov??? ... Problem je , da nocete slisati pravih argumentov!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nimam nič s civilno iniciativo, slučajno sem poslušala oddajo že v ponedeljek.
    Oddaja je bila skrajno pristranska, novinarka je zadušila že takoj vsako drugačno mnenje od njenega in se norčevala iz drugače mislečih. Če si kdo želi takih novinarjev in se strinja z njihovim delom, je res žalostno. Jaz si jih ne!!!
    Žalostno za gospo Čepe, da je tako nizko padla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam! Še toliko manj je dopustna pristranskost, ko gre za nacionalne medije.
      Zanimivo res, da so na razpisu ob vseh teh predstavljenih super programih zbrali kar 30 točk manj kot nek drugi ponudnik. In če se že to sliši tako super, kako super bi šele bilo, če bi bil izbran BOLJŠI ponudnik, ki je zbral VEČ točk?

      Zanimivo mi je tudi omenjanje nadzora - samo občina je pristojna za nadzor? Na Zakon o dostopu do informacij javnega značaja so pa pozabili? Za (objektivno???) novinarko je to nedopusten spodrsljaj.
      Tudi omenjanje "šolanih" sprehajalcev, ki bi podpisali izjavo (kakšno pa? Zavezo molčečnosti?) Zelo spominja na prakso nekaj hermetično zaprtih zasebnih zavetišč.
      Upravičenost dvomov v iskreno skrb za dobrobit živali pod izbranim koncesionarjem je vedno bolj utemeljena!

      Izbriši
    2. PO ZDIJZ lahko vsakdo vpogleda v vse dokumente o živalih, seveda tudi občina, prav tako pa vsa zaiteresirana javnost! Vpogled je zastonj, omogočiti ga morajo v 20 delovnih dneh. To velja tudi za vsa ostala zavetišča in vse ostale informacije javnega znaćaja.
      Vedno bolj bi se morali ljudje zavedati svojih pravic in ne le dolžnosti.

      Izbriši
    3. nevem kaj vam ni prav pri podpisu izjave, saj jo je bilo potrenbo podpisati tudi pri dosedanji vodji zavetišča ali pač?

      Izbriši
  4. Ne vem, če je potreben posebni etični kodeks za vedeti, da voditelj oddaje ne sme imeti mnenja in mora zagotoviti objektivnost.

    Sicer pa etični kodeks novinarjev pravi:

    3. Novinar mora pri objavljanju informacij, ki vsebujejo hude obtožbe, pridobiti odziv tistih, ki jih te informacije zadevajo, praviloma v istem prispevku, sicer pa takoj, ko je mogoče. Enako mora storiti tudi, ko povzema hude obtožbe iz drugih medijev ali arhivov. Če novinar odziva ni mogel pridobiti, mora to javnosti pojasniti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, pa povejte, kje je imela Snaga oz. njeni podporniki možnost, da podajo svoje mnenje v Večeru? Pa se je novinarki, ki je objavljala večino člankov za azil oglasilo nekaj ljudi, ki so podali argumente in dokumente glede Snage, pa jih ni upoštevala!!! Tako da je kvečjemu Večer subjektiven, ne pa ta posnetek, ki ste ga objavil! Mačja hiša in Večer sta navadna lažnivca, predvsem pa subjektivneža, ki na veliko žalita, grozita in objavljata, kar jima pride pod roke in je v njihovo dobro, neglede na to, če gre za veliko laž in besede brez dokazov!

      Izbriši
    2. Hja, res bo treba te mračne sile pregnat iz Maribora, najbolje za začetek, da Večer kar ukinemo! Al, pa naj gre Čepetova tja za glavno urednico :)

      Izbriši
    3. Ni ga treba ukinit, čeprav tudi proti temu nimam nič, je pa nujno treba zamenjati nekatere zaposlene tam! V prvi vrsti 'gospo', ki piše članke o azilu, zraven pa naj vzame še Aljošo.......

      Vedno bolj se strinjam z precej popularno mislijo o Večeru, da so tam realne samo še osmrtnice. Žal.

      Izbriši
    4. Anonimni:
      Tukaj: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2012011305734703

      Pa tukaj: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2012011405734638

      Izbriši
  5. @AnonimniJan 19, 2012 01:39 AM

    Kaj pa kakšen konkreten dokaz za trditve bi šel? Kje konkretno (link do teksta) Mačja hiša in Večer lažeta, "žalita, grozita in objavljata, kar jima pride pod roke in je v njihovo dobro"?
    Konkretno kje?

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne vem točno, kam bi naj to pljuvanje po Večeru, Mačji hiši, civilni iniciativi in še komu pripeljalo? Morda do tega, da bi ljudje, ki nam je ostalo še nekaj zdrave pameti in nepokvarjenosti, pozabili kje je dejanski problem?! Še enkrat: PROBLEM JE V TEM, DA SE MOM POŽVIŽGA NA VSE ZAKONE IN PRAVILNIKE IN V SVOJI VEHEMENTNOSTNI NE SKRBI ZA NIČ DRUGEGA, KOT TO DA VSEPOVSOD PORINEJO SVOJE VSEMOGOČE KADRE IN SI TAKO POKORIJO MESTO!!!!!!!!!!! Če piše v razpisu, da se koncesija podeli NAJUGODNEJŠEMU oz. tistemu, ki bo dosegel največje število točko, potem je pač treba to spoštovat! Ampak tako pač MOM ne dela! KER JE MOM PRESTOLNICA KORUPCIJE. In to ne samo od 1.1. 2012- že kar nekaj let prej se je to začelo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. dodeli se najugodnejšemu, če ima le ta ustrezno dokumentacijo, ki pa je mačja hiša NI imela! sploh nima dovoljenja za izvajanje take dejavnosti itd.

      Izbriši
    2. Anonimni (takoj nad mano), se vidi da govoriš na pamet! ;) Se bo treba malo bolj poglobit v primer, če ga že "rešuješ". :)

      Če ne bi MH imela ustrezne dokumentacije, potem bi odletela že na začetku, brez skrbi! ;)

      Izbriši
    3. Te pa če si tak pametn-a si poglej dokmentacijo pa ti bo jasno. tak da ne ti na pamet govorit.

      Izbriši
    4. Anonimni, si se pa žal na napačno osebo spravu :D. Jaz če se lotim kakšne stvari komentirat, se prej malo podučim o tem in preštudiram dokumentacijo, literaturo... ;)

      Izbriši
    5. Aja, anonimni, ne se tolk jezit na vseh koncih in krajih... to škodi lepoti, predvsem pa zdravju ;).

      Izbriši
  7. Verjamem, da se na Upravnem sodišču veselijo tako "lahkih" primerov!

    OdgovoriIzbriši
  8. Mačja hiša je na razpisu za Zavetišče Maribor komisiji predložila popolno dokumentacijo. Še enkrat povem:POPOLNO dokumentacijo!, da ne kakšnih pomot slučajno.

    Lep pozdrav vsem, Mačja hiša

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. no, pol pa jo kar objavite, v celoti na internet.

      Izbriši
    2. Spoštovani Anonimni!

      Okoli 60 strani razpisne dokumentacije ne bi bilo praktično dajat na internet. Vse tri razpisne dokumetacije (Snagina, Nipina in naša) so dokumenti javnega značaja, ki si jih lahko kdorkoli ogleda na MO Maribor, Oddelek za gospodarske dejavnosti. Prej se najavite, da vam omogočijo datum in uro vpogleda. Imate tudi pravico, da vam vse željene dokumente fotokopirajo.
      Tako da, če vas to resnično zanima, kar pogumno. Po ZDIJZ ima organ 20 delovnih dni časa, da vam omogoči vpogled, vendar je običajno to mogoče že v nekaj dneh.

      Še en lep pozdrav vam želim, Mačja hiša

      Izbriši
    3. Anonimni, zakaj že bi naj MH objavla razpisno dokumentacijo na internetI?! :O

      Meni sploh niso jasni tile vaši komentarji...kaj želite z njimi doseči... odvrnit pozornost od problema?! :) Kr nadaljujte, namreč s tem samo še potrjujete kako prav imajo domačini tukaj :D!

      Izbriši
    4. Mačja hiša, zato pa govorim, ker sem vse videl.

      anonimni, zakaj naj bi objavila MH? ker ne verjamem, pa še kdo drug, njihovim praznim besedam! tudi tistemu glede vursa.....

      kakšni domačini? tudi jaz sem domačih tako da ne kr tralala.

      Izbriši
    5. Anonimni, če si vse videl, zakaj bi se potem dajala na internet? :) In če si vse videl, potem ne vem kaj misliš s temi praznim besedam... In če si vse videl, potem si videl tudi vse glede VURS-a... :)

      Dej, prosim lepo še enkrat počas... zakaj bi imel na internetu dokumentacijo MH, če pa si jo greš lahko ogledat na MOM :).

      Izbriši
  9. Anonimni, očitno si vse videl, vse veš, trdiš, da so naše besede prazne, kaj ti naj bi potem še razlagali? Kar se tebe tiče, je zadeva očitno jasna in smo med sabo razčistili. MOM ima prav, Mačja hiša nima prav. Imaš pravico do svojega mnenja.

    Lep pozdrav in še posebno lep vikend ti želimo iz Mačje hiše.

    OdgovoriIzbriši