sobota, 7. januar 2012

Civilna iniciativa vs. SNAGA

V zadnjih dneh je bilo mogoče slišati komentarje, da smo preveč kritični do podjetja SNAGA, kot upravitelja zavetišča za zapuščene živali. Spraševali so nas celo, o pogojih pod katerimi bi CI podprla podjetje SNAGA.

Če naša sporočila niso bila dovolj jasna, želimo pojasniti, da se Civilna iniciativa nikoli ni in se ne bo opredeljevala drugače, kot na osnovi moralnih, etičnih in zakonskih podlag.

Neizpodbitno dejstvo je, da je bilo v primeru aktualnega razpisa in izbirnega postopka storjena vrsta nepravilnosti, vendar bodo o tem zaradi arogance mariborskih mestnih oblastnikov, očitno odločala sodišča.

Edina merila, po katerih civilna iniciativa presoja in bo tudi v prihodnje sodila o primernosti podjetja ali kakšne druge organizacije za izvajanje javne službe upravljanja mariborskega zavetišča so:

  • strokoven in usposobljen kader, ki lahko izkaže preverljive reference dela z zapuščenimi živalmi,
  • moralne in etične vrednote tako zaposlenih, kot tudi organizacije v celoti,
  • za davkoplačevalce ugodna cena izvajanje storitev,
  • organizacija, ki bo prevzela koncesijo mora delovati neprofitno, kar pomeni, da se ves dobiček reinvestira izključno v zagotavljanje kakovostne oskrbe živali,
  • evtanazije so sprejemljive le za neozdravljive in hudo poškodovane živali.
Komisija MOM je v aktualnem izbirnem postopku ocenjevala prispele ponudbe po strokovnih kriterijih. Na osnovi teh kriterijev so posamezni ponudniki prejeli določeno število točk od možnih 100 točk. Ponudba podjetja SNAGA je bila med slabše točkovanimi in prejelo eno najslabših ocen, pa bi ji naj kljub temu zaupali skrb zavetišča za živali. Komisija MOM je torej ravnala v nasprotju s svojimi merili. Navedeni razlogi predstavljajo podlago za zaskrbljenost, ki smo jo izrazili v javnosti. V prvi vrsti nas skrbi zato, ker se podjetje SNAGA v svoji ponudbi, ki jo iz njim in tudi nam znanih razlogov nočejo javno predstavit, tudi po oceni MOM ni izkazala kot primerna nosilka koncesije za mariborski azil. Ob tem smo dodatno zaskrbljeni, ker je očitno, da gre v aktualnem primeru izbirnega postopka za očiten primer GOLJUFIJE IN KORUPCIJE! Upravičeno se zato sprašujemo:

Kdo nam je "ugrabil" Maribor?

Pridruži se nam na prireditvi Evropske prestolnice korupcije, ops, pardon kulture 14.1. ob 18:00 na Grajskem trgu, kjer bomo skupaj opozorili na opisane probleme, goljufije in nepravilnosti.

Klikni Recommend in obvesti svoje prijatelje.

8 komentarjev:

  1. res ste smešni... eno neprofitno organizacijo, ki vodi azil zamenjati za drugo isto, ki je v istem večnem boju za zbiranje donatorskih sredstev, da se pokrijejo stroški... neumnost! zdaj bodo vsaj plače in poskrbljeno bo za živali, kot je treba!

    OdgovoriIzbriši
  2. anonimni, še en bla, bla, bla.... :) Da te popravim: Društvo proti mučenju in za varstvo živali ter Zavod Mačja hiša ni ista organizacija ;) ... raje se vprašaj kam je šel denar, ki se je pritakal v Društveno blagajno... ah, saj res, to se nas ne tiče zakaj je zdajšnji koncesionar sploh zabredel v finančne težave... :D

    Pa mimogrede, a si jasnoviden, da tako z gotovostjo trdiš, da bo s podjetjem, ki ga je izbrala MOM, vse tako kot praviš? ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. snaga je javno podjetje - načeloma imajo v javnih podjetjih vsi plače. ali ne?

    In menda ne smisliš, da sem toliko neumna, da ne vem, da Mačja hiša in Društvo nista ista organizacija?? sta pa obe neprofitni orfanizaciji, ki se financirata iz donatorskih sredstve - ergo: kako bodo financirali REDNO??

    OdgovoriIzbriši
  4. Jah no... zaenkrat... :D , nikol se pa ne ve ob tolikšnih izgubah ;)...

    Poglej neumna, neneumna... to si sama napisala.. jaz nikjer nisem napisala, kaj si mislim o tebi ;), jaz vedno napišem samo tisto kar vem! :)

    Da sta pa isto, pa si napisala ti, al kako?! Sem te samo "citirala" :D

    Ah bejš no... a ostala zavetišča po Sloveniji se preživljajo samo iz donatorstva? :) Malo si še o financiranju zavetišč preberi, pol pa bova še kakšno rekli... :) Aja, pa evrčki se lahko tudi drugače zbirajo, če ima neprofitna organizacija vsaj malo "podjetniške" žilice in ne čaka samo, da ji bo denar padel od ne vem kod :)

    P.S: Sem to napisala z zelo prijaznim tonom, še na smeh mi je šlo. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja anonimni, nič ni narobe s tem, da bodo zaposleni dobivali plače. Problem je v tem, da so za podjetje živali stroški, in stroške je treba zmanjšat. Dokler se (uradno) ne izjasnijo glede evtanazije in drugih zadev, ki neposredno zadevajo dobrobit živali, bomo zaskrbljeni in proti. Konec.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zavetišče se financira predvsem iz sredstev pogodbenih občin, ki plačujejo račune za storitve za oskrbo zapuščenih živali.
    Snaga je imela lani kar 1,7 mio evrov izgube, menda ne misli kdo, da bo od svojih sredstev denar še stran dajala. V Snagi so prepričani, da bodo z novo dejavnostjo zaslužili, ne še dodatno izgubljali.
    Mariborsko društvo je v težave zašlo zaradi plačevanja koncesije MOM (2000 eur na mesec), ki je sedaj ni več, zaradi preveč zaposlenih, zaradi premalo pogodbenih občin na začetku poslovanja, zaradi premajhne aktivnosti na področju zbiranja sredstev iz donacij in ostalih dejavnosti.
    Ta dejstva so bila še večkrat zapisana in jih je priznalo tudi društvo samo.
    Zraven je pripomoglo še to, da je v žep bivšega tiskovnega predstavnika zavetišča odšlo kar nekaj denarja, pa verjetno še v kakšnega, ki ga niso odkrili, tudi.

    OdgovoriIzbriši
  7. @Anonimni pravi ...
    "res ste smešni... eno neprofitno organizacijo, ki vodi azil zamenjati za drugo isto, ki je v istem večnem boju za zbiranje donatorskih sredstev, da se pokrijejo stroški... neumnost! zdaj bodo vsaj plače in poskrbljeno bo za živali, kot je treba!"

    No, če je kaj neumnost, je citirana izjava. Pa recimo, da odmislim tisti "isto" in ga razumem kot pomoto. Da je bilo torej mišljeno le kot drugo in ne v resnici isto organizacijo, pa je še vedno neumnost. Trditi to je namreč podobno kot trditi, da je neumnost v podjetju, ki je zabredlo v težave, zamenjati vodstvo za drugo. Ali pa zamenjati enega ekonomista za drugega.

    Bistvo zavetišča niso plače za nekaj (manj kot 5, torej zares malo) zaposlenih, pač pa primerna oz. optimalna oskrba nekaj sto zapuščenih živali na leto ter njihova udomitev in sicer NJIM v korist in ne podjetju/podjetniku/zaposlenim.

    Pa še nekaj me zanima - kako pa je to, "za živali bo poskrbljeno kot je treba"?

    Res je smešno se boriti za korist tistih, ki ne samo, da niso sami krivi, da pomoč potrebujejo, še povedati ničesar ne morejo... V resnici se meni zdi žalostno, da je to na tak način sploh potrebno.
    Bilo bi smešno opazovati podpiranje "legitimne" odločitve MOM in iskanje skupnih imenovalcev med podporniki in zaenkrat izbranim koncesionarjem, če ne bi šlo za živa, čuteča bitja. Tako pa je žalostno, groteskno in svetohlinsko.

    OdgovoriIzbriši
  8. ah, ne se toliko kregat, rajši kupite kako malenkost v
    http://azilova-trgovina.shopamine.com/
    dobiček gre za Društvo, ki vzdržuje azil...

    OdgovoriIzbriši