nedelja, 18. december 2011

SNAGA je podjetje

SNAGA je podjetje! Čeprav je javno, je kot vsako drugo podjetje, profitno naravnano in usmerjeno v ustvarjanje dobička. Zato menimo, da bo na delo z živalmi, gledalo iz čisto poslovnega vidika prihodkov in odhodkov oz. stroškov. V pogledu slednjega, bodo nemočne in nič krive živali za podjetje SNAGA čisti strošek.

Kaj počnejo podjetja s stroški? Težijo k temu, da jih omejijo in zmanjšajo. Skratka, če se le da, strmijo k temu, da se jih znebijo.

V pogledu poslovanja podjetja SNAGA in ekonomskem pogledu upravljanja podjetja je jasno, kaj se bo dogajalo z živalmi pod upravljanjem podjetja SNAGA. Živali bodo brezčutno prepuščene evtanaziji, saj je to s poslovnega vidika najceneje, oz. sodi celo na prihodkovno strani bilance podjetja. Občina namreč za oskrbo živali plačuje samo določen čas (30 dni), po preteku tega časa pa plača dodatno še edino za izvedbo evtanazije in odstranitev evtanazirane živali. Nobenega dvoma ni, da bo SNAGA med oskrbo živali po 30 dnevnem roku (kar bo za podjetje čisti strošek, ki ga nihče ne bo pokrival)  in prihodkom iz postavke evtanazija, izbralo slednje.

V praksah delovanja sodobnih zavetišč za živali, ki jih upravljajo neprofitne organizacije (NPO), del sredstev za vzdrževanje živali priskrbijo NPO same iz drugih virov (npr. donacije, dobrodelne akcije, prostovoljno delo …) in težijo k temu, da odvisnost od sredstev državnih in lokalnih proračunov omejijo na minimum. Na ta način se osvobodijo morebitnih političnih vplivov na svoje delovanje in si tako zagotovijo nemoteno uresničevanje svojega poslanstva.

V primeru družbenih problemov, bi moralo biti poslanstvo organizacije, ki se ukvarja s temi problemi usmerjeno v reševanje le teh. V primeru prevzema Mariborskega azila, je prvo in edino poslanstvo lahko le skrb za zapuščene živali.

Podjetje SNAGA d.o.o. je na svoji spletni strani zapisali, da je njihovo poslanstvo: IZVAJATI VSE POTREBNE AKTIVNOSTI CELOVITEGA RAVNANJA Z DOPADKI, v svoji viziji pa se vidijo kot VODILNEGA PONUDNIKA CELOVITEGA IN SONARAVNEGA
RAVNANJA Z ODPADKI. Če poenostavimo, je poslanstvo SNAGA d.o.o., odstranjevanje smeti, odpadkov in tistega kar sodobnega človeka v njegovi okolici moti. Slednjega, v stilu "Out of my sight! Out of my heart! " je že tako preveč.
                 
Brezvestni prebivalci urbanih naselij že tako ali tako precej enostavno prepustijo skrb za živali zavetiščem, kot je Mariborski azil, ter si s tem na zelo preprost in enostaven način operejo vest:  Češ, bodo že v zavetišču poskrbeli, saj plačujemo davke.

Lepo in prav! In sedaj naj Mariborski azil postane podjetje, ki bo namesto nas, ob tem da poskrbi že za odstranjevanje naših smeti,  poskrbelo še za odstranjevanje naših živali?!

Ob navedenem je jasno, da dejavnosti kot je skrb za živali ne more in ne sme izvajati podjetje, še posebno ne podjetje, ki se ukvarja s komunalno dejavnostjo in odstranjevanjem odpadkov. Kajti, živali niso komunalni odpadki! So predvsem živa bitja in naš odnos do živali zrcali naš odnos do soljudi. Skrb za zapuščene živali tako ne more biti podrejena podjetniškim in političnim interesom, temveč v prvi vrsti skrbi za živali, kar mora organizacija, ki bo prevzela skrbništvo nad živalmi Mariborskega azila razumeti in sprejemati kot soje poslanstvo. Katerokoli podjetje, pa naj bosta to SNAGA ali NIGRAD, tega pogoja v osnovi ne izpolnjujeta.

Ob navedenem  velja izpostavit dvom (ob tem ko podžupan Mikl kar vedeževalsko dvomi in ocenjuje uspešnost konkurenčnega cenejšega ponudnika), kakšen bo odnos in kakšen je sploh poslovni interes podjetja SNAGA,  da svojemu poslovanju doda neporofitno dejavnost, kot je skrb za živali, ob dejstvu, da so v preteklem letu pridelali 1,8 Mio Eur izgube?  Pokrivanje izgube s proračunskimi sredstvi na račun živali? Botrovsko podeljevanje delovnih mest svojim sorodnikom, prijateljem in njihovim sorodnikom? Pokrivanje plač s sredstvi, ki so namenjena za oskrbo živaliDvomi in vprašanja do nadaljnjega ostajajo odprta, vendar upamo, da kmalu dobimo odgovor na vse to in še več.

4 komentarji:

  1. nekateri res pretiravate...

    OdgovoriIzbriši
  2. In kaj ma veze katera je primarna dejavnost podjetja?
    Zgleda je nekdo na frišno iz FDV diplomiral pa hoče pokazat vso svoje (ne)znanje

    OdgovoriIzbriši
  3. Kaj ima veze primarna dejavnost podjeta? ...sprašujete...
    To - da je vse skupaj skregano z zdravo pametjo. Vsak, ki ima vsaj malo pameti razume, da SNAGA in BREZDOMNE ŽIVALI ne gredo skupaj. Po domače povedano, je to neokusno! ;) Vsi, ki so bili v komisiji za izbiro koncesionarja, nimajo niti malo dobrega občutka...kaj šele, da bi kaj razmišljali. Upam, da bo kmalu SNAGA prevzela tud kak dom za starejše občane...ali pa jih morda prevzame POGREBNO PODJETJE ...hmmmm.... :P

    OdgovoriIzbriši
  4. Naslednje leto pa še Pogrebno podjetje prevzema urgenco UKC-ja!

    OdgovoriIzbriši