nedelja, 18. december 2011

Superman vs. catwoman (Večer, 17.12.2011)

Poleg smeti, avtobusov in branjevk bo zdaj mariborski superman Ivan Hajnšek najbrž reševal še zapuščene živali. Za novege koncesionarja mariborskega zavetišča za živali je bila namreč izbrana njegova Snaga. Sicer ta javni multipraktik ni ravno najcenejši ali izkušen pri skrbi za mačke in pse, pravzaprav ne izpolnjuje nobenega od bistvenih razpisnih pogojev, kot je denimo veterinarska služba, a nič zato. Da izbereš najboljšega izmed super junakov, pač zadostuje argument velikosti, moči in kar je še teh podjetniških konceptov, ki menda prinašajo sinergijo.

A na tej točki se strip z naslovom Farsa na mariborski občini še ne konča. Ena od ključnih protagonistk je namreč na javnem razpisu za izbiro novega varuha zavrženih kosmatincev izvisela-Helena Hacin alias catwoman že brusi kremplje za povračilni udarec. Znova je junakinjo na rob potisnil moški egotrip, zaradi katerega njenim mačjim varovankam grozi status smeti, eliminiranih po roku trajanja. Supermanovi rekruterji in prijatelji na občini so njeno neprofitno Mačjo hišo namreč izločili zaradi prenizko zastavljenih cen storitev. Ne verjamejo, da zna, kot je praksa v tujini, delati brez javnega denarja, malo jim je mar, da bo na cesti najbrž ostala večina zaposlenih v zavetišču, ki so brez plač vztrajali mesece, sama pa bi jim še naprej zagotavljala službo. Da bi bila catwoman bolj čuječi skrbnik mačk in psov kot superman, so prepričani tudi javnost in društva za zaščito živali, ki že napovedujejo proteste pred občino.

Da je najboljša obramba pred očitki o nespametni izbiri Snage napad, ve tudi mariborski badman, oprostite, batman, Franc Kangler, ki preko pomočnika Robina-Milana Mikla nasprotnike že obstreljuje s topovi. Zdajšnji vodji mariborskega zavetišča in tudi Mačji hiši očita postopke, ki proti eni in drugi tečejo na vaterinarski upravi in še niso zaključeni. A jasno je, da bolj kot strokovnost vodstvo občine skrbi veterinarkina neposlušnost, bolj kot primernost in smotrnost izbire Mačje hiše pa jim je pomembno, da gre posel v prave roke. Nobenih visokih moralno-pravnih standardov Kangler, ki je prav tako v postopkih, a kazenskih (!), namreč ni upošteval, ko je denimo na mesto direktorja občinskega podjetja Zum namestil Borisa Kostanjevca, člana SLS, s pravnomočno obsodbo za kaznivo dejanje zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Prav tako občinarji v preteklosti niso imeli dilem, ko so z MTB na javnem razpisu izpogajali nerealno nizko ceno za obnovo lutkovnega gledališča, potem pa razliko menda nadomestili z "nepričakovanimi" dodatnimi deli.

Čemu sploh služijo javni razpisi, je bistveno vprašanje še ene občinske zgodbe, ki se bo po vsej verjetnosti končala v škodo javne blagajne, zaposlenih, zlasti pa živali. V končnem obračunu za azil bo najbrž zmagal superman Hajnšek, ki pa je za zdaj branjevke pustil na mrzlem, avtobuse prazne, problema smeti pa tudi še ni v celoti rešil.

Avtor članka: Jasmina Cehnar

Vir: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2011121705724030

Ni komentarjev:

Objavite komentar